2011-09-28

El Camino del Rey

 

El Camino del Rey az andalúz hegyekben fekvő embert próbáló gyalogösvény, via ferrata, nemcsak, hogy illegális és életveszélyes, de ha elkapnak még súlyos pénzbüntetést is fizethetsz.
Az El Camino del Rey, Spanyolországban, Málagatól nem messze az andalúz hegyekben található. A "Királyok ösvényének" is nevezett út, két vízesést, a Chorrot és a Gaitanejot köti össze. Az 1901 és 1905 között épült út 2-300 méteres magasságban vezet, szélessége átlagosan egy méter. Eredeti funkciója az volt, hogy a vízeséseken épült vízerőművek között ingázó munkásoknak gyors átjárást biztosítson.
Nevét 1921-ben kapta, mikor XIII. Alfonz király itt gyalogolt keresztül, hogy felavassa a Conde Del Guadalhorce gátat. Abban az időben még egy biztonságos útnak számított, korlátokkal szegélyezve.
Ám az elmúlt száz év során fokozatosan pusztult és egyre veszélyesebb lett - a korlátok kidőltek, a sétány néhány része leszakadt -  olyannyira, hogy 2000 körül többen is halálos balesetet szenvedtek.
A spanyol hatóságok ezért lezárták és megtiltották rajta a közlekedést. Az extrém sportok kedvelői között azonban egyre népszerűbb ez az igazi kihívást jelentő út. A legveszélyesebb helyeken a sziklafalba fém vezetőszálakat rögzíttettek, melyekre karabinerrel lehet felcsatlakozni.
A legfrissebb hírek szerint ez év közepén megkezdik az ösvény felújítását, ami a becslések szerint 7 millió euróba kerül majd.

0 megjegyzés: